Na drugo delovno soboto smo na podružnici Davča imeli tehniški dan. Najprej smo se z učenci pogovarjali o številki 112, o požarih, poplavah in potresu. Ogledali smo si kratke filmčke reševanja in gašenja.

Naslednjo uro smo se na stojalu, ki so nam ga posodili gasilci, učili vozle (tesarskega, tkalskega in jamborskega). Ugotovili smo, da niso tako lahki, če jih moraš izvesti hitro. Odločili smo se, da bomo vadili še v naslednjem tednu.

Ko se je pred šolo oglasila sirena, je sledila evakuacija. Po najkrajši varni poti smo zapustili šolo, saj je v prostorih kuhinje zagorelo. Umaknili smo se na zbirno mesto nad šolo. Dva učenca 5. razreda sta ostala v šolskih prostorih. Kmalu je na zbirno mesto prišel poveljnik PGD Davča. Poročali smo, da manjkata dva učenca. Takrat so na šolsko igrišče že prispeli reševalci iz Podbrda in prostovoljni gasilci PGD Davča z obema voziloma. Pogrešana učenca so iz šolskih prostorov prinesli gasilci, ki so za reševanje uporabili dihalne aparate. Reševalci so ju takoj oskrbeli.

Po izvedeni evakuaciji so gasilci učencem pokazali novo gasilsko vozilo, učenci so poskusili gasiti s cevjo, gasili smo požar z gasilnimi aparati in se na koncu peljati z gasilskim avtomobilom.

Kljub temu, da so učenci tudi v soboto morali tako zgodaj vstati, so bili na koncu zelo zadovoljni in so spraševali, ali imamo naslednje leto tudi evakuacijo.

Hvala gasilcem PGD Davča in prvim posredovalcem (reševalcem) iz Podbrda.

Dostopnost