O šoli

 

davca1

Davča je po površini najdaljša slovenska vas, ki danes šteje okrog 280 prebivalcev. Od tega ima 33 šoloobveznih otrok. PŠ Davča obiskuje letos 12 otrok.

Podružnična šola Davča stoji v vaškem središču, kjer je tudi cerkev, župnišče in etnografski muzej. Šolo obiskujejo otroci od 1. do 5. razreda iz okoliša Davče (Zgornja, Spodnja, Osojna Davča in 2 učenca iz Gorenjih Novakov in 1 učenka iz Dolenjih Novakov). Od 6. razreda dalje se otroci vozijo v 18 km oddaljeno centralno šolo Železnike.

V šolo je bilo v zadnjih letih zelo veliko investirano. Šola je topla, energetsko obnovljena, prekrita z novo strešno kritino in se že nekaj let ogreva z biomaso od sosednje kmetije. Šola je dokaj dobro opremljena. Temeljito je bil popravljen rezervoar za pitno vodo. Montiran je nov števec ob rezervoarju. Urejeno je igrišče za šolo, ki ga koristimo vsi krajani za popoldansko rekreacijo, učenci pa za športno vzgojo. Pod šolo je otroško igrišče z igrali, posajena so bila drevesa, urejena je ograja in kotiček za pouk na prostem. Na spodnjem delu zelenice letos načrtujemo ponovno postavitev zeliščnega vrta, s katerim smo sodelovali v projektu Babica pripoveduje o zeliščih.

Krajani, predvsem pa starši naših otrok v podružnici, so si zelo prizadevali, da bi prvošolci v Davči ostajali. V letošnjem letu smo kot zadnja podružnica CŠ Železniki tudi mi dobili podaljšano bivanje. Šola se odpira ob 6.45, zadnji učenci gredo iz šole ob 15.00. Otroci v šoli dobijo dopoldansko malico, ob 13. uri pa kuharica s CŠ Železniki pripelje kosila. Otroci so od šole zelo oddaljeni, zato je v šolo in nazaj domov organiziran šolski prevoz otrok. Šola in občina Železniki sta tako za učence dobro poskrbeli, svojo pripadnost kraju pa bodo morali pokazati tudi starši bodočih prvošolcev in prvošolk.

 

Dostopnost